Türk Demokrasi Vakfı, Uluslararası Ermeni Siyasal Araştırma Grubu ( Armenian International Research Group-AIPRG) ve Türk –Ermeni İş Geliştirme Konseyi-TABDC işbirliği ile 20 Eylül 2007 tarihinde Ankara’da “Türkiye-Ermenistan Sınırının Açılmasının Ekonomik ve Sosyal Sonuçları” konulu bir konferans düzenlemiştir.

Bilindiği üzre, Türkiye- Ermenistan sınırı 1993 yılında kapatılmış bulunmaktadır. Son yıllarda gerek içten gerekse dıştan gelen baskılar sonucu sınırın tekrar açılması ve ilişkilerin düzenlenmesi konusunda tartışmalar gündeme gelmektedir. Haziran 2007 tarihinde Uluslar arası Ermeni Siyasal Araştırma Grubu ve Avrasya Vakfı-Ermenistan işbirliği ile Ermenistan’da düzenlenen “Türkiye-Ermenistan Sınırının Açılmasının Ekonomik ve Sosyal Sonuçları” konulu konferansta araştırmacılar stratejistler, uluslar arası örgütler bir araya getirilerek olası kazanımlar ve kayıplar tartışıldı. Konferansın temel amacı karar vericilere analizler sonucu kazanımların arttırılması konusunda fikir öne sürmek ve sınırın açılması ile ortaya çıkacak maliyetlerin en aza indirgenmesini sağlamaktır. Ankara’da düzenlenen konferansta Türk araştırmacılara, akademisyenlere ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerine Ermenistan konferansının çıktılarını iletebilmesi ve Türk- Ermeni devlet ve akademik çevrelerinin birbirleri ile olan diyaloglarını geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Bu toplantımıza Ermeni Siyasal Araştırma Grubundan uzmanlar Tigran Mkrtchyan, Mher Baghramyan, Aleksandr Hakobyan, Vahram Ter-Matevosyan, Harut Semerciyan katılmışlardır. Türkiye’den ise Türk-Ermeni İşadamları Konseyi Başkanı Kaan Soyek, Uluslar arası Strateji Uzmanı Doç. Dr. Sedat Laçiner, Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Araştırmacı Doç. Dr. Burcu Güntekin Punsmann olmak üzere değerli akademisyenlerimiz ve işadamlarımız katılmışlardır.