İslam dünyasında demokratik gelişmelere destek vermek amacıyla, NDI (National Demokratic Institute, Washington) ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile Türk Demokrasi Vakfı dünyada ilk kez bu konuda böylesine büyük bir uluslararası konferans düzenlediler. Halkının çoğunluğu Müslüman olan 14 ülkeden katılan 500’ü aşkın saygın siyasi liderlerden oluşan delegeler, İslamiyet ile demokrasinin bağdaşmadığı genel görüşünü çürüterek bunu bütün dünyaya ilan ettiler. Türkiye’nin, bu doğrultuda, başka ülkelere model gösterilebilecek güçlü bir demokrasiye sahip olduğu da ayrıca tescil edilmiş oldu. Konferansın dünya kenti İstanbul’da yapılması turizm açısından tanıtımda da büyük yarar sağladı. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek tarafından açılışı yapılan konferansın yöneticileri arasında ABD Dışişleri Eski Bakanı Sayın Dr. Madeleine Albright da vardı.